browse

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z  

SĂNDULESCU DAN, actor

DAN SĂNDULESCU, actor care şi-a dedicat întreaga carieră scenei Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov.

 

            A debutat în 1958 cu rolul Elevul din Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava, în regia lui Mihai Dimiu, la Teatrul Dramatic „Radu Stanca“ din Sibiu, pentru ca, de atunci, să interpreteze peste 120 de roluri în teatru şi multe altele în film. După absolvirea Academiei de Teatru şi Film, în 1964, a fost repartizat la Teatrul Dramatic din Braşov,

 

            Aici a interpretat roluri precum: John Proctor din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, James Tyrone junior din Luna dezmoşteniţilor de Eugene O'Neil, Mircea din Io Mircea Voievod de Dan Tărchilă, Verşinin din Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, Nae Caţavencu din O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Mortimer din Eduard al –II-lea de Cristopher Marlowe, Matei din Citadela sfărâmată de Horia Lovinescu, Daniel din Între etaje de Dumitru Solomon, Achile din Troilus şi Cresida de William Shakespeare, Jaques Melancolicul din Cum vă place de William Shakespeare, Stomil din Tango de Slawomir Mrozek, Profesorul din Există nervi de Marin Sorescu, Domnul Page din Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare, Domnul Reagan din Fraţii de Sebastian Barry, Comisarul din Tartuffe de Molière, Ducele surghiunit din Cum vă place de William Shakespeare, Bottom din Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, Stepan Stepanovici din Cerere în căsătorie de A. P. Cehov, Cadâr din Take, Ianke şi Cadâr de V.I. Popa, Piscik din Livada de vişini de A.P.Cehov, Crăcănel din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Stepan din Lapte negru de Vasili Sigariev, Bunicul din Casa de Evgheni Grişkoveţ.

 

            A lucrat, alături de colegii săi, cu regizori de marcă, sub bagheta cărora şi-a şlefuit talentul: Mihai Dimiu, Eugen Mercus, Olimpia Arghir, Florin Fătulescu, Horea Popescu, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Vlad Massaci, Claudiu Goga ş.a.